I början av februari 2024 åker Glasögonmagasinet återigen till Kenya. Tillsammans med hjälporganisationen New Life Mission, åker vi ner till de mest ekonomiskt utsatta delarna av Nairobi för att bistå behövande med glasögon. Väskorna kommer att vara fullpackade med synundersökningsutrustning och glasögon, berättar Joakim Boström, en av optikerna som åker med för Glasögonmagasinets räkning.

Förutom rutinerade Joakim och optikern Elin Roth som var med förra gången, så är optikern Rebecca Palm och optikassistenten Mathilda Olsson med på resan denna gång.

Kan vara en väg ut ur fattigdom

Organisationen New Life Mission har varit verksamma i området i över 40 år där de bland annat bidragit till uppbyggandet av vårdhem, skolor och kyrkor. De har även varit delaktiga i att Kenya nu har en lag som förbjuder bortgifte av barn. Tillsammans med Glasögonmagasinet vill de nu hjälpa de allra fattigaste till en bättre syn.

– Vi vet att en bra syn är avgörande för ett effektivt lärande och vi vet också att utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet, säger Joakim Boström.

Ett enormt behov av glasögon

Joakim Boström som till vardags arbetar på Glasögonmagasinet i Lund har varit involverad i liknande projekt tidigare. Tillsammans med sin fru Hellen Boström har de bland annat hjälpt behövande barn i Guinea och volontärarbetat på ett sjukhus i Tanzania. Och förra året var första gången med Glasögonmagasinet.

– Behovet av glasögon är enormt i Nairobi och vi hoppas kunna hjälpa så många det bara går. Nu är vi tillbaka för andra året men förhoppningsvis kan vi även komma tillbaka nästa år och fortsätta arbetet, berättar han.

Delar ut direkt på plats

I det utvalda området är fattigdomen rejält utbredd och just nu är det dessutom väldigt varmt och torrt.

– Vi kommer att bygga upp ett camp där vi gör synundersökningar och delar ut glasögon direkt på plats. Vi kommer även att åka ut till massajerna på savannen för att kunna hjälpa de allra mest utsatta där, förklarar Elin Roth, optiker på Glasögonmagasinet i Majorna, Göteborg.

7000 glasögon kan få nya ägare

Under flera månader har en stor och omfattande insamling av glasögon gjorts runt om i landet. Det handlar om glasögon som inte används längre och som bara ligger och skräpar i de svenska hemmen. De insamlade glasögonen tvättas och styrkorna på glasen mäts upp innan de sorteras och paketeras.

– Förhoppningsvis får vi med oss uppemot 7000 glasögon, av dem så är det kanske 500-700 som passar styrkemässigt och det känns fantastiskt att de ska få nya ägare. Förra året delade vi ut över 600 glasögon, avslutar Joakim Boström.