Att använda glasögon är idag inget konstigt, tvärtom, det är faktiskt fler och fler som har glasögon bara som en accessoar, för att man tycker att det är snyggt och vill betona sin stil.

Men de allra flesta har förstås behov av sina glasögon. Och idag finns det massor att välja på, både när det gäller typ av glas och val av båge. När man väljer båge så kan det vara väldigt mycket mode och stil som bestämmer ditt val men när det gäller glasen så är det alltid bäst att ha en aktuell synundersökning gjord av en legitimerad optiker. Då kan vi utifrån den rekommendera det bästa glaset för just dig.

Kvalitetscertifierade

På Glasögonmagasinet är vi certifierade enligt Optikbranschens gällande kvalitetsnorm så du kan alltid vända dig till oss för en komplett synundersökning. Själva undersökningen görs av en av våra leg. optiker och tillsammans kommer ni fram till det som passar dig och dina behov bäst. Ibland kan optikern rekommendera en  Ögonhälsoundersökning (eller till och med en remiss till ögonläkare) om vi inte kan hjälpa dig med enbart glasögon eller kontaktlinser.

Glasögon, service i butik

Val av glas

Som med det mesta annat så går utvecklingen inom glastillverkningen fort framåt och det finns glas anpassade till alla olika avstånd och tillfällen. Om man ser dåligt endast på långt håll så kan ett par enkelslipade glasögon vara ett utmärkt val, vill man avlasta ögonen lite på nära håll utan att behöva ta av dem så finns något som kallas Wellnessglas, där avtar avståndsstyrkan lite i glasets nedre del för att låta ögat vila på nära håll.

Ser man däremot bara sämre på nära håll så finns det genast fler alternativ att välja mellan. Antingen enkelslipade där man ser bra på ett bestämt avstånd, eller avancerade läsglasögon (även kallat närprogressiva/rumsprogressiva) där man får ett större skärpedjup och man ser bra på fler avstånd men de är fortfarande inte gjorda för att se med på långt håll. Det är även den typen av glas som används oftast framför datorn, så kallade bildskärmsglasögon.

När man blivit presbyop, även kallat ålderssynt, så har man behov av olika styrkor på långt och nära håll, då är oftast progressiva den bästa lösningen. I ett par bra progressiva glas så har du ett brett synfält med en mjuk övergång mellan avståndsdel och närdel. Det finns flera olika progressiva glas och vi kommer att rekommendera dig det glas som passar dig bäst utifrån dina styrkor och val av båge. Men även om man väljer det bästa progressiva glaset så kan det ha sina begränsningar. Om man mot all förmodan inte klarar av att vänja sig vid sina progressiva glas så har vi en användargaranti där vi inom 6 månader byter ut dem till enkelslipade eller dubbelslipade glasögon.

Och sitter man till exempel väldigt länge framför en datorskärm så är ett par kompletterande dataglasögon att rekommendera, likaså om man tittar mycket på mobilen, handarbetar eller läser mycket så kan ett par läsglasögon underlätta.

Progressiva är det vanligaste valet när man behöver olika styrkor på olika avstånd men som alternativ finns bifokala, där ligger läsdelen som en ruta i nedre delen av glaset. Eller också har man fler par att byta med, det är ibland det billigaste alternativet men inte alltid det mest praktiska.

Glasögon för färgblinda

Andra filterglas är ju förstås de för färgblinda. Cirka 10% av Sveriges befolkning är färgblinda och för de flesta finns hjälp att få. Lösningen för de allra flesta är att genomgå ett färgseendetest och hitta rätt filterglas.

Glasögonmagasinet är nu den största återförsäljaren för Enchroma´s avancerade filterlösningar i Sverige och Skandinavien. Läs mer och gör testet här.

Barn och ungdomsglasögon

Alla barn och ungdomar upp till och med nitton år får 800 kronor per kalenderår i bidrag (summan kan variera beroende på vilket landsting man tillhör). I alla våra butiker så finns det ett sortiment där vi sänkt priset till 800 kronor.

Glas med hård yta och inklusive båge (ord. pris 2095 kr) för barn upp till och med 7 år.

Glas med enklare antireflex och inklusive båge (ord.pris 2395 kr) för de mellan 8 och 19 år. 

Väljer du något av de här paketen och är berättigad till bidrag så betyder det att glasögonen blir kostnadsfria. Barn under 8 år behöver recept i original från ögonläkare eller ortoptist.

Barn och ungdomar mellan 8 och 19 år kan göra sin synundersökning i butiken för 495 kr. Paketpris kan inte kombineras med erbjudandet om kostnadsfri synundersökning vid köp av glasögon.