V
al av glas

Som med det mesta annat så går utvecklingen inom glastillverkningen fort framåt och det finns glas anpassade till alla olika avstånd och tillfällen. Om man ser dåligt endast på långt håll så kan ett par enkelslipade glasögon vara ett utmärkt val, vill man avlasta ögonen lite på nära håll utan att behöva ta av dem så finns något som kallas Wellnessglas, där avtar avståndsstyrkan lite i glasets nedre del för att låta ögat vila på nära håll.

Ser man däremot bara sämre på nära håll så finns det genast fler alternativ att välja mellan. Antingen enkelslipade där man ser bra på ett bestämt avstånd, eller avancerade läsglasögon (även kallat närprogressiva/rumsprogressiva) där man får ett större skärpedjup och man ser bra på fler avstånd men de är fortfarande inte gjorda för att se med på långt håll. Det är även den typen av glas som används oftast framför datorn, så kallade bildskärmsglasögon.

Man med glasögon


När man blivit presbyop, även kallat ålderssynt, så har man behov av olika styrkor på långt och nära håll, då är oftast progressiva den bästa lösningen. I ett par bra progressiva glas så har du ett brett synfält med en mjuk övergång mellan avståndsdel och närdel. Det finns flera olika progressiva glas och vi kommer att rekommendera dig det glas som passar dig bäst utifrån dina styrkor och val av båge. Men även om man väljer det bästa progressiva glaset så kan det ha sina begränsningar. Om man mot all förmodan inte klarar av att vänja sig vid sina progressiva glas så har vi en användargaranti där vi inom 6 månader byter ut dem till enkelslipade eller dubbelslipade glasögon.

Och sitter man till exempel väldigt länge framför en datorskärm så är ett par kompletterande dataglasögon att rekommendera, likaså om man tittar mycket på mobilen, handarbetar eller läser mycket så kan ett par läsglasögon underlätta.

Progressiva är det vanligaste valet när man behöver olika styrkor på olika avstånd men som alternativ finns bifokala, där ligger läsdelen som en ruta i nedre delen av glaset. Eller också har man fler par att byta med, det är ibland det billigaste alternativet men inte alltid det mest praktiska.

Läs mer om progressiva glasögon.