Flera styrkezoner i ett och samma glas gör att du kan se skarpt på både nära och långt håll. Detta gör att du slipper byta mellan olika glasögon för att se på långt håll, mellanavstånd och på nära håll. I övre delen av ett progressivt glas har du full avståndskorrektion och längst ner full lässtyrka. Däremellan är det en flytande övergång. Optikerns analys av synundersökningen ligger till grund för hur glaset i dina progressiva glasögon ska slipas.

När behöver jag progressiva glasögon? 

I 40-50-årsåldern riskerar du att få ålderslångsynthet (presbyopi) vilket beror på att linsen i ögat börjar förlora förmågan att ställa in skärpan på nära håll. Linsen blir mindre flexibel och de små musklerna i ögat orkar inte strama åt och justera böjningen på linsen. Synen blir då suddig på nära håll och det blir svårare att läsa. 

Har du dessutom ett annat synfel sedan tidigare så kan samtliga synfel korrigeras med ett par progressiva glasögon.

man-woman-glasses-shore

Att vänja sig vid progressiva glas 

Progressiva glasögon kräver i regel en tillvänjningsperiod som i vissa fall kan innebära yrsel, huvudvärk eller illamående. Hjärnan och ögonen behöver hitta rätt interaktion. Hur lång tid det tar varierar från person till person och kan ta alltifrån några minuter till ett par veckor. Det går att snabba på processen genom att använda glasögonen så mycket som möjligt.

Vad kostar progressiva glasögon? 

Progressiva glasögon är dyrare än vanliga enkelslipade glas vilket beror på en mer komplex tillverkning och slipning. Den exakta kostnaden beror på vilken typ av design du väljer och naturligtvis bågens kostnad. Hör av dig så berättar vi mer! Du kan välja att dela upp din betalning på 10 månader helt utan ränta avgifter. 

Progressiva glasögon till barn

Även barn och ungdomar kan använda progressiva glasögon. Misstänker du att ditt barn behöver progressiva glasögon? Hör av dig till oss på Glasögonmagasinet!