Boka tid
Information om Corona

Vi följer noga de riktlinjer och råd som kommer från Folkhälsomyndigheten.

Läs mer

Idag finns det många olika typer av kontaktlinser på marknaden. Det gör att nästan alla kan ha linser, oavsett synfel. Det finns vissa faktorer som kan göra att glasögon kanske ger dig den bästa skärpan, men många njuter av friheten som kontaktlinser ger och varierar mellan linser och glasögon.

Första gången?

När man börjar med linser för första gången så gör man en så kallad nytillpassning av kontaktlinser. Då provar du tillsammans med optikern ut linser som sitter bra på ögat och som ger dig bästa möjliga skärpa. Man går också igenom hantering och skötsel av linserna. Första gången så får du med dig linser för en månad och så kommer du tillbaka för en uppföljning. En nytillpassning är inte avslutad förrän optikern har gjort uppföljningen och kan bekräfta valet av lins.

Van linsbärare

När man blivit van kontaktlinsbärare så gör man en kontroll per år, den är viktig även om du tycker att du ser bra. Optikern tittar nämligen inte bara på synskärpan utan även på hur ögat mår, detta för att inga komplikationer ska uppstå. För att skydda sig mot eventuella besvär så är det viktigt att man följer de skötselråd som optikern ger. Att vara noggrann med handhygien och att använda rätt linsvätska är väldigt viktigt när man handskas med linser. Om du undrar över något så finns vi här för att svara på dina frågor.

Val av lins

Förutom att optikern väljer en lins som passar just ditt öga och ditt synfel så finns det olika typer av linser för att passa dina behov. Kanske du bara vill ha linser ibland – då passar endagarslinser väldigt bra. Använder du däremot linser varje dag så kanske du föredrar månadslinser. Det finns också olika alternativ till att lösa åldersynthet, t ex multifokala linser. Om man vill bära linser i kosmetiskt syfte så finns det färgade linser.

Speciallinser

Jobbar du i en miljö där det är svårt att ha kontaktlinser så kan nattlinser vara ett alternativ. Då bär man linserna på natten och är utan på dagen. Det är hårda linser som formar om hornhinnan under natten och är endast för närsynta. Det kallas Orto-K och är ett populärt alternativ till operation eftersom det är reversibelt, om du slutar att bära dem så återfår hornhinnan sin form.

Det är inte alla våra butiker som tillpassar nattlinser, är du intresserad av det så kan du vända dig till: