Glasögon

 

Att använda glasögon är idag inget konstigt, tvärtom, det är faktiskt fler och fler som har glasögon bara som en accessoar, för att man tycker att det är snyggt och vill betona sin stil. Men de allra flesta har förstås behov av sina glasögon. Och idag finns det massor att välja på, både när det gäller typ av glas och val av båge. När man väljer båge så kan det vara väldigt mycket mode och stil som bestämmer ditt val men när det gäller glasen så är det alltid bäst att ha en aktuell synundersökning gjord av en legitimerad optiker. Då kan vi utifrån den rekommendera det bästa glaset för just dig.

 

På Glasögonmagasinet och Optikkällaren är vi certifierade enligt gällande kvalitetsnorm så du kan alltid vända dig till oss för en fullständig synundersökning. Själva undersökningen görs av en av våra leg. optiker och tillsammans kommer ni fram till det som passar dig och dina behov bäst. Ibland kan optikern rekommendera en Ögonhälsoundersökning (eller till och med en remiss till ögonläkare) om vi inte kan hjälpa dig med enbart glasögon eller kontaktlinser.

 

Som med det mesta annat så går utvecklingen inom glastillverkningen fort framåt och det finns glas anpassade till alla olika avstånd och tillfällen. Om man ser dåligt endast på långt håll så kan ett par enkelslipade glasögon vara ett utmärkt val, vill man avlasta ögonen lite på nära håll utan att behöva ta av dem så finns något som kallas Wellnessglas, där avtar avståndsstyrkan lite i glasets nedre del för att låta ögat vila på nära håll.

 

Ser man däremot bara sämre på nära håll så finns det genast fler alternativ att välja mellan. Antingen enkelslipade där man ser bra på ett bestämt avstånd, eller avancerade läsglasögon (även kallat närprogressiva/rumsprogressiva) där man får ett större skärpedjup och man ser bra på fler avstånd men de är fortfarande inte gjorda för att se med på långt håll. Det är även den typen av glas som används oftast framför datorn, så kallade bildskärmsglasögon.

 

När man blivit presbyop, även kallat ålderssynt, så har man behov av olika styrkor på långt och nära håll, då är oftast progressiva den bästa lösningen. I ett par bra progressiva glas så har du ett brett synfält med en mjuk övergång mellan avståndsdel och närdel. Det finns flera olika progressiva glas och vi kommer att rekommendera dig det glas som passar dig bäst utifrån dina styrkor och val av båge. Men även om man väljer det bästa progressiva glaset så kan det ha sina begränsningar. Om man mot all förmodan inte klarar av att vänja sig vid sina progressiva glas så har vi en användargaranti där vi inom 6 månader byter ut dem till enkelslipade eller dubbelslipade glasögon.

Och sitter man till exempel väldigt länge framför en datorskärm så är ett par kompletterande dataglasögon att rekommendera, likaså om man handarbetar eller läser mycket så kan ett par läsglasögon underlätta.

 

Progressiva är det vanligaste valet när man behöver olika styrkor på olika avstånd men som alternativ finns bifokala, där ligger läsdelen som en ruta i nedre delen av glaset. Eller också har fler par att byta med, det är ibland det billigaste alternativet men inte alltid det mest praktiska.

 

Utöver typ av glas så ska man även välja vilken typ av behandling (eller färg) som man vill ha på glasen. Det finns flera olika behandlingar att välja mellan. Den vanligaste behandlingen är någon typ av antireflex. Den tar i praktiken bort alla reflexer i glaset och släpper igenom upp till 30% mer ljus till ögat. (Därför väljer man bara antireflex på baksidan vid köp av solglasögon). Det finns också olika behandlingar som man kan välja till glasen som passar vid olika tillfällen, till exempel en antireflex med blåfilter framför datorn eller Formula Drive till yrkeschaufförer. Formula Drive både förstärker kontraster och minskar risken för bländning. Antireflexbehandlingar finns i flera varianter, med hårdare yta och UV-skydd till exempel. Man kan också välja bara hård yta, det är vanligast till barn eller skyddsglasögon.

 

Alla barn upp till och med nitton år får 800 kronor per kalenderår i bidrag (summan kan variera beroende på vilket landsting man tillhör) och i alla våra butiker så finns det ett sortiment där vi sänkt priset till 800 kronor, för glas med hård yta och inklusive båge (ord. pris 1595 kr). Väljer du det här paketet och är berättigad till bidrag så betyder det att glasögonen blir kostnadsfria.

Barn under 8 år behöver recept i original från ögonläkare eller ortoptist. Barn och ungdomar mellan 8 och 19 år kan göra sin synundersökning i butiken för 395 kr. Detta paketpris kan inte kombineras med erbjudandet om kostnadsfri synundersökning vid köp av glasögon.